donderdag, oktober 30, 2008

Theater Pierrot, Hans Hollander (ex. directeur) verduistert ruim 60 milleDe voormalig directeur Hans Hollander van Theater Pierrot aan de Ferrandweg te Spoorwijk en het Openluchttheater Zuiderpark heeft tegenover de politie bekend tienduizenden euro’s te hebben verduisterd.

Bron: AD DEN HAAG/RIJSWIJK – 29.10.08Het bestuur van beide Haagse theaters deed hiervan afgelopen vrijdag aangifte.

De verdachte was tussen 2006 en juli 2008 directeur van het Openluchttheater Zuiderpark en Theater Pierrot. Volgens bestuursvoorzitter van beide theaters Robbert Baruch (PvdA) gaat het om een bedrag tussen de 60.000 en 100.000 euro. Omdat het om subsidiegeld gaat, is wethouder Jetta Klijnsma (PvdA, cultuur) ingelicht. Zij laat de fraude door de gemeentelijke accountantsdienst onderzoeken. Beide theaters krijgen op jaarbasis gezamenlijk 320.000 subsidie van de gemeente.

De 35-jarige theaterdirecteur ging in september enthousiast aan de slag als directeur van de Rijswijkse Schouwburg. Sinds vrijdag is hij daar met onmiddellijke ingang ontslagen. Bestuursvoorzitter Hans Simons verklaarde daarover diplomatiek dat er twijfels waren gerezen of de nieuwe directeur wel ‘de juiste man’ is om een reorganisatie door te voeren.

De in Sassenheim woonachtige ex-directeur jubelde vorige maand nog tegenover deze krant dat hij met een rigoureuze reorganisatie bij buurttheater Pierrot heel wat voor elkaar had gekregen. „Drie jaar geleden was het bijna afgelopen. Nu krijgt Pierrot een ruime verdubbeling van de subsidie.’’

Bestuursvoorzitter Baruch van beide theaters is woedend op de man. „Iedereen hier is verbijsterd. We liepen allemaal met hem weg. Het was een leuke vent, zelf ben ik nog bij zijn huwelijk geweest.’’ Baruch zegt niet te zullen rusten voor het geld terug is. „Om hoeveel het precies gaat zijn we nu aan het uitzoeken. Desnoods duurt het tien jaar. Naast een strafklacht zijn wij ook een civiele procedure gestart.’’ De voorzitter zegt dat de fraude is ontdekt door de nieuwe directeur van beide theaters. „Hij merkte bij de overdracht dat er zaken niet klopten. Daarop zijn wij als bestuur indringende vragen aan de verdachte gaan stellen. Uiteindelijk heeft hij de verduistering tijdens een indringend gesprek met ons bekend. Waarom hij het heeft gedaan, is niet duidelijk.’’Fraude brengt theaters in gevaar
Door HANS VERHAGEN
DEN HAAG/RIJSWIJK - bron: AD 29.10.2008 Het voortbestaan van Theater Pierrot en het Openluchttheater Zuiderpark loopt direct gevaar.
De financiële positie van de Haagse theaters is onzeker geworden door de ontdekking van een grote fraude. De ex-directeur (35) heeft inmiddels bekend 60.000 tot 100.000 euro te hebben verduisterd.

De voorzitter van het bestuur van beide theaters, Robbert Baruch, zegt dat er een bedrag voor een verbouwing van Theater Pierrot op een aparte rekening staat. „Wij zullen met de gemeente overleg moeten voeren of we dat geld mogen gebruiken voor het salaris van ons personeel.’’

Baruch snapt niet waarom de in Sassenheim woonachtige ex-directeur deze verduistering heeft gepleegd. „Het is op een zeer amateuristische wijze gedaan, een manier die vroeg of laat altijd zou uitkomen. Toen de overdracht plaatsvond, heeft onze nieuwe directeur ontdekt dat er zaken niet klopten.’’ Hoe de Sassenheimer precies heeft gehandeld, is nog niet duidelijk, al heeft Baruch daar wel ideeën over. „In 2007 heeft hij gemeld dat hij 20.000 euro zou achterhouden voor de eventuele betaling van personeelssalarissen. Dat lijkt vreemd, maar Theater Pierrot is een heel kwetsbaar clubje, dat voor een groot gedeelte afhankelijk is van subsidies. Het tijdstip van de uitbetaling van subsidies is soms niet bekend. Het komt wel voor dat het geld te laat wordt bijgeschreven. In dit geval kwam de subsidie op tijd, maar niemand is toen nagegaan of onze directeur dat achtergehouden geld toen weer keurig op de bank heeft gezet.’’

Het bestuur verdenkt de oud-directeur er bovendien van dat hij dit jaar zo’n 40.000 euro achterover heeft gedrukt. „Dat zijn de opbrengsten van zowel de bar als de kaartverkoop. Bij zijn vertrek in juli zaten er slechts enkele duizenden euro’s in de kas. Hij had stapsgewijs geld moeten storten op de bank. Dat is echter nooit gebeurd. Gelukkig hebben we wel een overzicht van hoeveel betalende bezoekers we hebben gehad. Zo kunnen we aantonen om hoeveel geld het gaat.’’ Baruch voegt eraan toe dat de directeur ook een aantal brieven van zowel de gemeente als het ministerie van Sociale Zaken heeft weggemaakt. Of dat financiële gevolgen heeft voor de theaters is niet duidelijk, maar volgens de voorzitter zou dat kunnen. In een brief van de gemeente werd om opheldering gevraagd over onvolkomenheden in de jaarrekeningen in 2007. De brief van het ministerie ging over een ID-regeling voor een van de personeelsleden, zegt de voorzitter.

Baruch laat ook de rol van het bestuur onderzoeken. „Ik wil weten of wij dit hadden kunnen voorkomen en of wij fouten hebben gemaakt bij de controle of het vaststellen van procedures. Dit kwam als een donderslag bij heldere hemel. Niemand verwachtte dit. Iedereen is verbijsterd en vindt het verschrikkelijk. Woedend ben ik op hem. Iedereen liep hier met hem weg. Ik ben nog op zijn huwelijk geweest. Het is toch tragisch als je dus zelf de kasstroom moet gaan doen. Inmiddels hebben we een accountant in de arm genomen die ons hierover moet gaan adviseren.”

De verdachte, die korte tijd vastzat, wil niet reageren.