donderdag, september 11, 2008

Station Moerwijk wordt belangrijk vervoersknooppunt

Het Haagse station Moerwijk wordt een belangrijk regionaal vervoersknooppunt. In de toekomst moeten treinreizigers uit de richting van Gouda, Dordrecht of Schiphol er makkelijk kunnen overstappen op bus of tram richting het stadscentrum van Den Haag, het Westland of de zee.


Verkeerssituatie.
Ook wordt de verkeerssituatie rond het station voor automobilist, fietser en voetganger overzichtelijker en veiliger. Bovendien moeten het station en de omgeving (o.a. Spoorwijk) toegankelijker worden: een plek waar het prettig wonen, werken en verblijven is. Daarom krijgt het station en zijn omgeving een flinke impuls door de bouw van woningen, voorzieningen in de wijk en de aanleg van pleinen. Dit staat in de Nota van Uitgangspunten Knoop Moerwijk die door het college is vastgesteld.

Stedenbaan.
Station Moerwijk wordt één van de zes Haagse stations voor de treinen die in de nabije toekomst steden in het zuidelijke deel van de Randstad met elkaar gaan verbinden. De treinen op deze zogenoemde Stedenbaan rijden op bestaand spoor, maar wel vaker en sneller dan nu. Om de reiziger die op station Moerwijk aankomt zijn reis makkelijk te laten vervolgen, krijgen belangrijke tram- en busverbindingen een halte bij station Moerwijk. Het is de ambitie van wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) dat station Moerwijk een plek wordt waar reizigers graag uitstappen. "Daarvoor is het belangrijk dat ze vanaf het station makkelijk hun weg vinden naar hun uiteindelijke bestemming. Maar het gebied biedt straks meer, het wordt ook aantrekkelijk om er te wonen en te verblijven en het sluit goed aan bij de plannen in Laakhaven West.”

Wonen, winkels en pleinen.
De omgeving van het huidige station Moerwijk bestaat nu uit een voormalig bedrijventerrein aan het Laakkanaal, een woonwijk en drukke verkeersaders. Het college wil aan deze versnippering een eind maken door het gebied een eigen gezicht te geven en goed te laten aansluiten op de nieuwe rol van verkeersknooppunt. De ecologische zone die loopt van Erasmusveld richting Laak krijgt extra aandacht. Hoe het gebied er precies uit komt te zien, is nog niet vastgesteld. Wat wel zeker is, is de komst van 1.000 tot 1.500 woningen rond het station en aan het water. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat de woningen het karakter van wonen en werken in een stationsgebied gaan versterken door bijvoorbeeld lofts en atelierwoningen aan te bieden waar mensen kunnen werken en wonen.

Knoop Moerwijk wordt ontmoetingsplaats.
De openbare ruimte in het gebied gaat een verbindende rol spelen tussen het station en de omringende wijken. Enkele ideeën hiervoor zijn om de huidige spooronderdoorgang breder te maken, een brug over het Laakkanaal aan te leggen voor fietsers en voetgangers, maar ook door pleinen met winkels en terrassen te laten aansluiten op het station. Rond het station moeten ook voorzieningen komen zoals bijvoorbeeld een regionale school, een zwembad, een sportschool en een gebedsruimte. Hierdoor wordt het station weer een bestemming en een ontmoetingsplek voor mensen uit de buurt, de omringende stadswijken en de regio.

Samenspraak.
De komende weken organiseert de gemeente samenspraakbijeenkomsten over deze toekomstige ruimtelijke veranderingen voor Knoop Moerwijk. Aangezien er nog geen definitieve plannen zijn voor deze verandering, is het belangrijk te weten wat de omgeving vindt van de beoogde plannen voor de wijk. Alleen samen kunnen we de beste resultaten boeken voor de toekomst.

Startbijeenkomst.
Op 11 september geeft wethouder Marnix Norder het startsein voor de samenspraak Knoop Moerwijk, het ontwikkelingsgebied rond station Moerwijk. De gemeente vraagt bewoners en belanghebbenden tijdens de samenspraak samen met de gemeente het spoor uit te zetten voor de toekomst van Knoop Moerwijk.

Aan de hand van de Nota van Uitgangspunten zijn vier thema’s bepaald waarover tijdens de samenspraak ideeën en meningen verzameld worden:
• Wonen, werken en leven (voorzieningen, bedrijvigheid, recreatie)
• Station en verkeer (auto, fiets, spoor)
• Gebouwen en pleinen (architectuur, openbare ruimte)
• Duurzaam en veilig (water, groen, energie en afval)

Programma van de samenspraak.
Aan de hand van de Nota van Uitgangspunten zijn vier thema’s bepaald waarover tijdens de samenspraak ideeën en meningen verzameld worden:
• Wonen, werken en leven (voorzieningen, bedrijvigheid, recreatie)
• Station en verkeer (auto, fiets, spoor)
• Gebouwen en pleinen (architectuur, openbare ruimte)
• Duurzaam en veilig (water, groen, energie en afval)

Programma
Voor bewoners en belanghebbenden organiseert de gemeente twee samenspraakbijeenkomsten: Op 17 september bent u van harte welkom op de eerste samenspraakbijeenkomst over Knoop Moerwijk. De gemeente vertelt u allereerst meer over Knoop Moerwijk: om welk gebied gaat het, wat zijn de uitgangspunten en waarover kunt u meepraten? Daarna zijn in de zaal alle thema’s met veel informatie en beelden tentoongesteld. U kunt op uw gemak dit bekijken en per thema van gedachten wisselen met deskundigen van de gemeente en suggesties geven (en noteren!) voor de invulling van het masterplan.

Op 23 september kunt u met de gemeente verder doorpraten over de ambities voor Knoop Moerwijk. In een aantal workshops wordt dieper ingegaan op de verschillende thema’s en kan hierover gediscussieerd worden.

Programma woensdag 17 september
Eerste samenspraakbijeenkomst waar u uw vragen kunt stellen en uw ideeën kunt laten horen
19.00 uur Inloop
19.30 uur Welkom en toelichting op het samenspraaktraject en de ambities van Knoop Moerwijk
20.00 uur Bekijk alle informatie en stel uw vragen en deel uw ideeën met de gemeente
21.30 uur Einde

Programma dinsdag 23 september
Tweede samenspraakbijeenkomst waar u tijdens workshops verder kunt meedenken en door kunt praten over uw ideeën
19.00 uur Inloop
19.30 uur Welkom en toelichting op het samenspraaktraject en de ontwikkeling van het masterplan
20.00 uur Start 1e workshop
20.30 uur Start 2e workshop
21.00 uur Afsluitende borrel
21.30 uur Einde

Beide bijeenkomsten vinden plaats in de Ds.D.A.v.d. Boschschool, Erasmusweg 68.

Slotbijeenkomst maandag 13 oktober
Na de samenspraakbijeenkomsten worden bewoners, belanghebbenden en belangstellenden uitgenodigd om kennis te nemen van de resultaten van het samenspraaktraject. Deze worden aan wethouder Norder aangeboden op:

• Maandag 13 oktober: Theater Pierrot, Ferrandweg 4.

Enquêtes

Om meer meningen te verzamelen tijdens de samenspraak Knoop Moerwijk wordt buiten deze bijeenkomsten zowel op straat als op internet geënquêteerd.

Straatenquêtes vinden plaats op:
• Dinsdag 16 september 7.30 tot 9.30 uur bij station Moerwijk
• Donderdag 18 september 16.30 tot 18.30 uur bij Station Moerwijk
• Zaterdag 20 september 13.30 uur tot 16.00 uur begin van de Gouveneurlaan

Prijsvraag.
Win een luchtballontrip
Prijsvraag: bedenk een nieuwe naam voor Knoop Moerwijk en win een luchtballontrip!
Het gebied rondom station Moerwijk heet nu Knoop Moerwijk. De gemeente Den Haag daagt u uit om na te denken over een nieuwe naam voor het gebied. Doe mee met de prijsvraag en maak kans op een echte luchtballontrip!

Vul de volgende zin aan:
Mijn nieuwe naam voor het gebied rondom station Moerwijk is …

Stuur uw reactie naar: knoopmoerwijk@dso.denhaag.nl Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Vergeet niet uw naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres in te vullen!

De prijs
Na de inzendtermijn wordt de beste nieuwe naam voor Knoop Moerwijk beloond met een open ticket voor een luchtballontrip voor twee personen! Hiermee kunt u als winnaar zelf de datum en opstijglocatie bepalen. De winnende naam wordt door de gemeente Den Haag niet persé gebruikt als nieuwe naam voor Knoop Moerwijk. Dit is afhankelijk van de bruikbaarheid van de naam. Als u de beste naam voor Knoop Moerwijk hebt verzonnen, ontvangt u na de inzendtermijn bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.