donderdag, oktober 18, 2007

Ook betaald parkeren in Spoorwijk?


Niet geheel bij toeval werd onlangs in Spoorwijk de bestrating aangepakt en het aantal parkeerplaatsen uitgebreid.

Betaald parkeren in grote delen stad
Bron ADHC 17.10.07 DEN HAAG – Een groot deel van Den Haag kan zich gaan opmaken voor betaald parkeren. Het college van burgemeester en wethouders heeft daar gisteren een besluit over genomen.

De komende weken al start er een grootschalig onderzoek in dertig buurten in de stad. In die buurten wordt eerst het aantal geparkeerde auto’s geteld om vast te stellen hoe groot de parkeerdruk is. Dat onderzoek heeft ’s nachts plaats.

Als meer dan tachtig procent van de parkeerplaatsen bezet is, komt er een vervolgonderzoek. In dat tweede onderzoek wordt bekeken wat de beste manier is om het betaald parkeren in die buurt door te voeren.

Betaald parkeren ziet het college als middel om de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Diverse wijken gaan gebukt onder te veel blik langs de stoep. Het is slecht voor de verkeersveiligheid en kinderen kunnen er niet spelen; soms moeten brandweer en ambulance omrijden door foutgeparkeerde auto’s.

Het gaat in totaal om dertig plekken in de stad, waaronder diverse buurten in Scheveningen, Laak, Spoorwijk, Morgenstond, Leyenburg, Heester- en Vruchtenbuurt, Zeehelden-, Geuzen- en Statenkwartier, Sweelinckplein, Transvaal en Schilderswijk .

Met het invoeren van het betaald parkeren voert wethouder Smit (VVD, verkeer) afspraken uit die dit college in 2006 heeft gemaakt. Smit zegt maatwerk per wijk te willen. „De oorzaken van parkeeroverlast kunnen per wijk verschillen. Daarom kunnen de maatregelen ook anders zijn.’’

Smit verwacht in december al voor alle buurten met een voorstel op hoofdlijnen te komen. Vanaf april 2008 vallen de eerste buurten al onder het nieuwe parkeerregime. Daarna volgt ieder halfjaar een nieuwe groep buurten. Hoeveel bewoners straks moeten betalen, is nog onduidelijk. Tarieven en parkeertijden worden per buurt vastgesteld.

Zie ook: www.denhaag.nl/parkeren