donderdag, februari 22, 2007

De Spoorzoeker ruikt weer fris ’

Kinderen leren beter op een school met een gezond binnenmilieu.


En toch heeft 80% van de scholen last van te veel CO2 in het klaslokaal. De gemeente deed onderzoek op een aantal scholen met veel klachten en liet als proef één van de scholen ombouwen tot gezonde school: openbare basisschool de Spoorzoeker in Spoorwijk.


De problemen begonnen al snel na de oplevering van het nieuwe schoolgebouw in 1991, vertelt Leonie Ploemen, directeur van basisschool de Spoorzoeker. ‘In de zomer was het veel te warm, vooral op de bovenverdieping. Dat kwam door de glazen koepels op het dak van de gang en de slechte ventilatie in de lokalen. Die hadden alleen van die kleine kantelraampjes.

Leerkrachten klaagden over hoofdpijn als ze een tijdje in de mediatheek hadden gewerkt.

Ook de centrale verwarming functioneerde niet goed. En op de gangen hadden we veel last van urinelucht die in het cement van de toiletten was getrokken.’ Nadat de school had geklaagd bij de gemeente werden er ventilatieroosters in de deuren geplaatst. Dat hielp echter niet veel.

Toen begon de gemeente het project ‘binnenmilieu op scholen.’ De Spoorzoeker was één van de scholen die mee mochten doen. Er werden metingen verricht en daaruit bleek dat het CO2 gehalte in de lokalen de advieswaarden ruimschoots overschreed.

Vorig schooljaar werd de school helemaal verbouwd. In de gangen kwamen mechanische ventilatiebuizen die de lucht uit de lokalen wegzuigen en daarmee voortdurend verversen. De centrale verwarming werd vervangen. De ramen kregen dubbel glas met zonwerend folie ertussen. De glazen koepels werden afgedekt met een transparant scherm. De toiletten kregen een coating zodat het weer fris ruikt op de gang.

In elk lokaal hangt een meetkastje waarop de leerkracht kan controleren of er genoeg zuurstof in de lucht zit. Bij een groen lampje is de luchtkwaliteit in orde. Als het lampje oranje is, moet de leerkracht een raam of deur openzetten. Als het goed is wordt het lampje dan weer groen. Bij een rood lampje zit er echt te weinig zuurstof in de lucht. Leonie Ploemen is erg blij met de verbeteringen.

‘Zomers is het hier nu veel beter uit te houden. Die schermen voor de koepels en het zonwerende folie helpen echt. Ook het nieuwe ventilatiesysteem scheelt een hoop. Ik krijg geen klachten meer over hoofdpijn. Ook zijn er minder zieken, maar dat kan natuurlijk ook toeval zijn.’ Ook over de meetkastjes in de lokalen is ze enthousiast. ‘Die meetkastjes werken heel goed'.

Als je in een lokaal zit heb je soms niet in de gaten dat de luchtkwaliteit langzaam verslechtert. Dat merk je pas als je vanaf de gang binnenkomt. Dan loop je tegen zo’n muur op. Door die kastjes kunnen leerkrachten het veel beter in de gaten houden. Vooral in groep acht slaat de meter snel door naar oranje. Dan kan de leerkracht gelijk ramen en deuren openzetten.’

In juni zijn opnieuw metingen verricht. ‘Dat was heel positief,’ zegt Leonie Ploemen. ‘Het CO2 gehalte was goed. Die hele verbouwing heeft een hoop overlast gegeven maar we zijn heel blij met het resultaat.’


bron: stadskrant 21 februari 2007