maandag, december 05, 2005

Lampion optocht in Spoorwijk

Op vrijdag 11 november verzamelden zich ruim 20 kinderen in de bibliotheek. Leendert Verzijden vertelde waarom we een lampion optocht gingen houden: “omdat het Divali en Suikerfeest is geweest en omdat het nu Sint Maarten is” .

Divali is een Hindoestaans feest, waarbij gebeden wordt tot de godin Laxmie voor geluk, rijkdom en liefde. Dan doet iedereen in z’n best om goed te doen en dat is: geven, respecteren, delen. De lichtjes zijn voor de godin het teken, dat ze daar moet zijn om geluk en liefde te schenken.

Het Suikerfeest is een Moslimfeest aan het einde van de Ramadan en start met het moskeegebed. Ten tijde van het feest doet iedereen in het bijzonder z’n best om armen geld te geven. Zoals de naam van het feest al aangeeft, worden er erg veel zoetige lekkernijen gegeten.

Sint Maarten is een Hollands feest, dat gevierd wordt op de sterfdag van Sint Maarten. Hij is bekend geworden, omdat hij aan een arme zwerver de helft van zijn mantel gaf en zo liet zien wat het is om te delen. Met Sint Maarten gaan kinderen met een lampionnetje langs de deuren bedelen om snoep.

Toen was het tijd voor de lampionnentocht door Spoorwijk.

Laurens Venderbos