woensdag, september 30, 2015


Lees hier verder!

30.09.2015 - Voortgang Plaatsing Orac's Hildebrandstraat hoek Schimmelweg










Lees hier verder!

Voortgang kavelwoningen Beetsstraat 30.09.2015





woensdag, september 23, 2015


Lees hier verder!

Expositie ‘Geluk in Laak’ 2015

Den HaagFM 13.09.2015 In het Laaktheater is vrijdag de expositie ‘Geluk in Laak’ geopend door wethouder Rabin Baldewsingh.
‘Geluk in Laak’ is een project van fotograaf Yvette Wolterinck en gelukscoach Natascha Bruti. 37 kinderen uit de bovenbouw van basisscholen De Spoorzoeker en de Kameleon hebben hun geluk gefotografeerd.
“Het resultaat is verfrissend en ontwapenend”, zegt Yvette Wolterinck. “Je raakt echt geïnspireerd door de wijsheid vertaald in hun beelden; Waar worden ze blij en gelukkig van, hoe zien zij de wereld en wat speelt er in hun hoofd.” De expositie is te zien tot en met 1 oktober. ...lees meer
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA

woensdag, september 16, 2015


Lees hier verder!

Wijkraden Nieuwe Stijl ????

Waarom gaat er niet gewoon meer ingezet worden op het instellen van Wijkraden ??
Grace TanamaPvdA 2e kamer vindt dat wijkbewoners te vaak tegenstand ervaren als zij gezamenlijk iets tot stand willen brengen. Zij wil daarom experimenteren met buurtrechten, zodat bewoners zelf aan de slag kunnen met grotere projecten zoals het beheer van een zwembad, de aankoop van een gebouw, de vorming van zorgcorporaties of energiecollectieven.
Volgens Martijn Balster PvdA Den Haag – Ook zouden mensen deels kunnen bepalen waaraan het gemeentelijk budget voor veiligheid in hun omgeving wordt besteed. “Bewoners weten vaak het beste hoe zij hun eigen buurt leefbaar, veilig en mooi kunnen houden”, aldus Tanamal. Ze zouden daarvoor een buurtplan moeten maken. Volgens haar is er nu veel onduidelijkheid en doet elke gemeente het weer anders.
‘Het is goed dat we van links tot rechts inzien dat een sterke overheid hier van belang is om samen met bewoners buurten op orde te houden. De PvdA pleit er voor dat bewoners nog meer en beter bij de prioriteiten in hun buurt betrokken worden en het melden nog eenvoudiger gemaakt worden.’
‘Dat bewoners zich eigenaar voelen van die leefbaarheid en dus ook zoveel mogelijk mee kunnen denken over de inzet, mee doen in de uitvoering en zich medeverantwoordelijk voelen. Dat is nog niet bereikt.’
In Escamp is een pilot succesvol gestart met de Buurt Bestuurt. De PvdA is van mening dat dit uitbreiding in andere stadsdelen verdient, waarbij in elk stadsdeel, bij voorkeur in elke buurt, overleggen plaats vinden met bewoners over de belangrijkste leefbaarheidsprioriteiten. Deze moeten ook kenbaar gemaakt worden en de resultaten teruggekoppeld worden.
BB 15.09.2015 Bewonersbedrijven kunnen de buurt een flinke impuls geven. Maar in de praktijk worden ze vaak tegengewerkt door starre regelgeving van onwillige gemeenten, zo blijkt uit het onderzoek Kennisontwikkeling Experiment Bewonersbedrijven van de TU Delft.
Fikse impuls
Bewonersbedrijven zijn kleine ondernemingen, gerund door en voor buurtbewoners. Zij kunnen de buurt een fikse impuls geven. Met boodschappentaxi’s, plantsoenbeheer- en zwerfvuilploegen, verhuur van ruimtes in leegstaande buurtgebouwen, goedkope catering en advies weten ze vaak een niche aan te boren die zowel markt als gemeente laten liggen. Dat levert buurtbewoners niet alleen voordelige diensten op, maar ook meer leefbaarheid en onderlinge contacten.
GERELATEERDE ARTIKELEN;
PvdA  10 september 2015  Martijn Balster – De PvdA is tevreden over de inzet van de handhavers en de ambitie van het college zich in te zetten voor een schone en veilige stad. Want een stad die irritatie oproept, nodigt uit voor ongewenst gedrag, langs elkaar heen leven en rotzooi trappen. Het is goed dat we van links tot rechts inzien dat een sterke overheid hier van belang is om samen met bewoners buurten op orde te houden. De PvdA pleit er voor dat bewoners nog meer en beter bij de prioriteiten in hun buurt betrokken worden en het melden nog eenvoudiger gemaakt worden.lees verder »
Telegraaf 14.09.2015 Het initiatief van de PvdA om mensen meer invloed te geven in hun eigen wijk, krijgt weinig bijval in de Tweede Kamer. Op zich vinden alle partijen het goed dat burgers meer ruimte en ondersteuning krijgen voor buurtinitiatieven. Maar ze denken dat het plan van PvdA-Tweede Kamerlid Grace Tanamal juist leidt tot meer gedoe en bureaucratie voor bewoners.
Tanamal vindt dat wijkbewoners te vaak tegenstand ervaren als zij gezamenlijk iets tot stand willen brengen. Zij wil daarom experimenteren met buurtrechten, zodat bewoners zelf aan de slag kunnen met grotere projecten zoals het beheer van een zwembad, de aankoop van een gebouw, de vorming van zorgcorporaties of energiecollectieven.
Ook zouden mensen deels kunnen bepalen waaraan het gemeentelijk budget voor veiligheid in hun omgeving wordt besteed. “Bewoners weten vaak het beste hoe zij hun eigen buurt leefbaar, veilig en mooi kunnen houden”, aldus Tanamal. Ze zouden daarvoor een buurtplan moeten maken. Volgens haar is er nu veel onduidelijkheid en doet elke gemeente het weer anders.
De andere partijen in de Kamer waarderen het dat er veel burgerinitiatieven zijn, maar vinden dat dit van onderop en op lokaal niveau moet worden georganiseerd en aangejaagd. Maar ze willen er geen verplichting bij, want sommige mensen kunnen niet meedoen met hun buurt of hebben er geen tijd voor.
Ze riepen maandag in een debat over de kwestie minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) op meer werk te maken van ruimte voor lokale projecten. De minister komt nog dit jaar met een standpunt over buurtrechten. Tanamal gaf aan dat ze haar nota eventueel nog wat meer wil nuanceren.
PvdA  14 september 2015 – door Grace Tanamal  Vandaag spreken we in de Tweede Kamer over mijn voorstel om te gaan experimenteren met buurtrechten. Deze rechten geven mensen meer zeggenschap over hun eigen buurt. Buurtbewoners weten vaak als geen ander hoe zij hun eigen buurt leefbaar, veilig en mooi kunnen houden. Bijvoorbeeld over hoe de groenvoorziening, de veiligheid of het tegengaan van vervuiling het beste aangepakt kan worden. Door het hele land zie ik genoeg goede ideeën en initiatieven, maar nog te vaak lopen die vast in onnodige bureaucratie. Doodzonde. Daar bieden de buurtrechten een oplossing lees verder »  Wonen Wijken  
Verder:  

GEMEENTE APELDOORN / DORPS- EN WIJKRADEN

12345678910Volgende



Lees hier verder!

Haagse Bewonersorganisaties weer onder druk gezet

Wijkbaronnen
In de Ben Pauw Lezing haalde Van Engelshoven dinsdag flink uit naar de “wijkbaronnen” van bewonersorganisaties. Die zouden in opstand zijn gekomen toen de gemeente de subsidieregels voor wijkverenigingen wilde veranderen. Volgens de wethouder werd voorheen vaak subsidie gegeven om de goede vrede tussen gemeente en bewoners te bewaren, of zoals zij het zegt “met subsidie werd veel gepacificeerd.” “Subsidiëring werd een automatisme en een recht, een kwestie van een druk op de knop.”

IMG_1823[1]
Van Engelshoven vindt dat er een nieuwe balans nodig is tussen burgers en de overheid. Een waarbij mensen meer kansen krijgen zich te ontplooien. Ze verwees daarbij naar de manier waarop de buurtorganisaties tot voor kort waren georganiseerd in Den Haag. In alle 52 Haagse wijken via ‘hetzelfde stramien’ opgezet, aldus de wethouder. ‘Met voor iedere organisatie, ongeacht activiteiten of draagvlak onder de mensen in de buurt, dezelfde subsidieregeling.’
‘Welzijnswals’ ging over de stad
Volgens haar kwam dat door de ‘welzijnswals’ die in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw door de stad ging. ‘Wijkverzet werd geïnstitutionaliseerd in gesubsidieerde bewonersorganisaties, opbouwwerkers vulden de straten. Ze gingen voorop in de maakbare samenleving. Wijkbaronnen stonden op en wilden van geen wijken meer weten. Subsidiering werd een automatisme en een recht, een kwestie van een druk op de knop.’
PvdA 9 september 2015 – De Haagse PvdA vindt de opmerkingen van D66-wethouder Ingrid van Engelshoven over de bewonersorganisaties onnodig kwetsend en ongenuanceerd. PvdA-raadslid Lobke Zandstra: “De bewonersorganisaties hebben de afgelopen jaren veel veerkracht getoond ondanks vele veranderingen. Bewonersorganisaties en bewonersinitiatieven organiseren elk jaar honderden activiteiten in de stad. Daarom moeten we deze organisaties koesteren en versterken. Niet onnodig kwetsen zoals Van Engelshoven doet”.   De sociaaldemocraten hebben schriftelijke vragen gesteld  aan het gemeentebestuur. Daarin vraagt de PvdA aan het gemeentebestuur om afstand te nemen van de uitspraken van wethouder van Engelshoven. “Het afgelopen jaar is de gemeente hard aan de slag geweest om samen met de bewonersorganisaties ‘spijkers met koppen’ te slaan in de wijken van Den Haag. Daarom verwacht ik dat het college deze uitspraken van Van Engelshoven niet deelt, maar blijft doorgaan met de goede samenwerking die er nu is.” lees verder »
RTVWEST 09.09.2015 De Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven ligt opnieuw onder vuur. De PvdA in de gemeenteraad is onaangenaam getroffen door de kritiek die de wethouder heeft op de wijkorganisaties in de stad. ‘Onnodig kwetsend en ongenuanceerd,’ oordeelt het sociaal-democratische raadslid Lobke Zandstra.
De wethouder hield gisteren een toespraak. Daarin toonde ze zich openhartig, maar ook kritisch. Van Engelshoven vindt dat er een nieuwe balans nodig is tussen burgers en de overheid. Een waarbij mensen meer kansen krijgen zich te ontplooien.
Ze verwees daarbij naar de manier waarop de buurtorganisaties tot voor kort waren georganiseerd in Den Haag. In alle 52 Haagse wijken via ‘hetzelfde stramien’ opgezet, aldus de wethouder. ‘Met voor iedere organisatie, ongeacht activiteiten of draagvlak onder de mensen in de buurt, dezelfde subsidieregeling.’
‘Welzijnswals’ ging over de stad
Volgens haar kwam dat door de ‘welzijnswals’ die in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw door de stad ging. ‘Wijkverzet werd geïnstitutionaliseerd in gesubsidieerde bewonersorganisaties, opbouwwerkers vulden de straten. Ze gingen voorop in de maakbare samenleving. Wijkbaronnen stonden op en wilden van geen wijken meer weten. Subsidiering werd een automatisme en een recht, een kwestie van een druk op de knop.’
De PvdA is boos over de uitspraken van de wethouder. Die partij wijst op het belang van de organisaties en wil juist de verstandhouding verbeteren. ‘Nu worden de organisaties weggezet als een stelletje idioten. Daarmee maak je meer kapot dan je lief is,’ aldus raadslid Zandstra.
PvdA wil wijkorganisaties steunen
De PvdA heeft inmiddels alle bewonersorganisaties een brief gestuurd met de boodschap dat die partij afstand neemt van de uitspraken van de wethouder. En Zandstra wil ook dat het college van burgemeester en wethouders dat doet. Lees verder
gerelateerde artikelen;
Den HaagFM 09.09.2015 Harry Zuidersma, de voorzitter van het Wijkberaad Heesterbuurt, is woedend over uitspraken van wethouder Ingrid van Engelshoven over bewonersorganisaties.
“Van Engelshoven geeft een volledig uit z’n verband gerukte indruk van de werkelijkheid”, zegt Zuidersma naar aanleiding van berichtgeving van Den Haag FM. …lees meer
Den HaagFM 09.09.2015 De PvdA in de Haagse gemeenteraad vindt de opmerkingen van wethouder Ingrid van Engelshoven over de bewonersorganisaties, waarover Den Haag FM dinsdag berichte, “onnodig kwetsend en ongenuanceerd”. De PvdA heeft alle bewonersorganisaties een brief gestuurd waarin de partij afstand neemt van de uitspraken van de wethouder.
In de Ben Pauw Lezing haalde Van Engelshoven dinsdag flink uit naar de “wijkbaronnen” van bewonersorganisaties. Die zouden in opstand zijn gekomen toen de gemeente de subsidieregels voor wijkverenigingen wilde veranderen. Volgens de wethouder werd voorheen vaak subsidie gegeven om de goede vrede tussen gemeente en bewoners te bewaren, of zoals zij het zegt “met subsidie werd veel gepacificeerd.” “Subsidiëring werd een automatisme en een recht, een kwestie van een druk op de knop.”
PvdA-raadslid Lobke Zandstra (kleine foto) ergert zich aan de uitspraken. “De bewonersorganisaties hebben de afgelopen jaren veel veerkracht getoond ondanks vele veranderingen. Ze organiseren elk jaar honderden activiteiten in de stad. Daarom moeten we deze organisaties koesteren en versterken. Niet onnodig kwetsen zoals Van Engelshoven doet.” De partij heeft in schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur gevraagd afstand te nemen van de uitspraken van de wethouder. …lees meer
Den HaagFM 08.09.2015 Wethouder Ingrid van Engelshoven heeft dinsdag in de Ben Pauw Lezing in Hotel Corona flink uitgehaald naar de ‘wijkbaronnen’ van bewonersorganisaties.
In haar lezing sprak de wethouder onder meer over de veranderde subsidiëring van bewonersorganisaties. “In alle 52 Haagse wijken was dat via hetzelfde stramien georganiseerd, met voor iedere organisatie, ongeacht activiteiten of draagvlak onder de mensen in de buurt, dezelfde subsidieregeling”, hield Van Engelshoven haar gehoor voor. “Ik vond dat niet meer passen bij deze tijd, bij de manier waarop mensen tegenwoordig betrokken willen worden. Maar de ‘wijkbaronnen’ stonden op en wilden van geen wijken weten.”
Volgens de wethouder werd vaak subsidie gegeven om de goede vrede tussen gemeente en bewoners te bewaren, of zoals zij het zegt “met subsidie werd veel gepacificeerd.” “Subsidiëring werd een automatisme en een recht, een kwestie van een druk op de knop.” Volgens Van Engelshoven willen mensen in de wijk zich nu anders organiseren. “Met minder hiërarchie, meer gelijkwaardigheid, minder regels, meer zelfbeschikking, meer persoonlijk eigenaarschap.” In de nieuwe subsidieregeling moeten bewonersorganisaties daarom eerst duidelijke plannen presenteren, voordat zij subsidie kunnen krijgen. …lees meer