donderdag, mei 29, 2014


Lees hier verder!

03.06.2014 - Wijkschouw & Leefbaarheidoverleg Spoorwijk

UITNODIGING 

Wijkschouw & Leefbaarheidoverleg Spoorwijk 

Dinsdag 3 juni 2014

De Wijkschouw (verzamelen in de gang van de Wissel)
van 18.30-19.30 uur

Een positief kritische wandeling door een deel van de wijk, waarbij eventuele verbeter- en
aandachtspunten onderweg, worden genoteerd, met bewoners & vertegenwoordigers van instanties,
onder begeleiding van Ton Farla van Bewoners Organisatie Spoorwijk.

Het Leefbaarheidoverleg (met koffie en thee) in “De Wissel”
van 19.30 uur tot 21.30 uur

Een transparant en constructief overleg tussen bewoners en instanties waarbij aandachtspunten &
ideeën worden uitgewisseld en afspraken worden gemaakt. Dit alles onder het genot van een kopje
koffie en / of thee, het voorzitterschap is in handen van Bewoners Organisatie Spoorwijk.


Agenda Leefbaarheidoverleg: 

1. Opening en mededelingen door vice-voorzitter Jan Hunck
2. Nieuwe actiepunten wandeling
3. Inbreng bewoners
4. Inbreng organisatie / instanties
5. Samenvatting van de avond door de voorzitter
6. Rondvraag
7. Sluiting

Met vriendelijke groet,
Jan Hunck
Vice-voorzitter
Bewoners Organisatie Spoorwijk/Leefbaarheidoverleg Spoorwijk


maandag, mei 19, 2014


Lees hier verder!

Voortgang kavelwoningen Beetsstraat per 18.05.2014.

zie ook: Voortgang kavelwoningen Beetsstraat per 06.05.2014




Lees hier verder!

Spoorwijk Oranjestraat WK 2014








Al het WK-nieuws bij elkaar
De voorpret is minstens net zo belangrijk als het evenement zelf: op onze pagina #WK2014 blijft u daarom vanaf nu op de hoogte van al het nieuws rondom het WK-voetbal in Brazilië. Foto


RTVWEST 15.05.2014 VideoDEN HAAG - Het tot Oranjeplein omgedoopte Blaricumseplein in Den Haag zorgt voor bewonderende blikken bij de omwonenden. 'Ik ben erg dankbaar. Het is heel erg leuk', spreekt een vrouw haar waardering uit. Lees verder

·                            Video16:53Oranjekoorts fleurt Haagse Blaricumseplein op


Te lage oranjevlaggetjes in De Genestetlaan


RTVWEST 31.05.2014 Met het oog op het WK Voetbal kleurt de De Genestetlaan in Den Haag knaloranje. Maar als het aan de wijkagent ligt, moeten alle vlaggetje hoger hangen of eraf. De buurt is woedend.
‘Met de buren hebben we 500 euro opgehaald om de straat te versieren’, zegt Ilona Velthuizen. ‘Ruim vier weken zijn we bezig geweest om alle vlaggetjes en versieringen op te hangen en opeens moet het eraf?’ Lees verder
Gerelateerde artikelen
Den HaagFM 31.05.2014 De oranje vlaggetjes in De Genestetlaan mogen niet blijven hangen zoals ze nu hangen. De wijkagent wil dat de versieringen hoger worden bevestigd.
Buurtbewoners zijn woedend op de wijkagent, zegt bewoonster Ilona Velthuizen. “Met de buren hebben we 500 euro opgehaald om de straat te versieren. Ruim vier weken zijn we bezig geweest om alle vlaggetjes en versieringen op te hangen en opeens moet het eraf?” Volgens de wijkagent kunnen brandweer en vuilniswagens niet meer de straat in door de lage vlaggetjes. “Maar onze vlaggetjes hangen alleen boven de stoep, dus alle wagens kunnen gewoon over de weg rijden”, zegt buurvrouw Greet Krijgh. …lees meer

zondag, mei 18, 2014


Lees hier verder!

Energieke MatchMarkt 18.05.2014 met rondleiding

Energieke MatchMarkt

Op 18.05.2014 om 11.00, 13.30 en 15.00 uur zijn er rondleidingen door de wijk met gids Gonda Buursma. De tour start bij Paviljoen Kobus aan de Trekweg.
www.quartierlaak.nl
Den HaagFM 16.05.2014 Zondag organiseren het wijkinitiatief Quartier Laak en de gemeente Den Haag verschillende activiteiten in stadsdeel Laak.
Bezoekers kunnen de bijzondere plekken van Laak ontdekken of een bezoek brengen aan Energieke MatchMarkt voor energiebesparende tips of een bezoek aan een Duurzame voorbeeldwoning. De gemeente Den Haag biedt deze dag veertig gratis energiescans aan. Een specialist komt dan thuis langs om de woning te onderzoeken op besparingsmogelijkheden.  ...lees meer

Kijkje in Laak + Energieke MatchMarkt

Graag nodigen wij jou uit! Gluur binnen bij een voorbeeldbewoner, ontdek de verborgen verhalen van Laak en laat je inspireren door lokale ondernemers. Oftewel kom zondag 18 mei naar stadsdeel Laak!
Door van te voren aan te melden maak je kans op een energiescan en ontvang je alle details. Stuur een email naar info@quartierlaak.nl of Klik hier om je aan te melden

Koffie en kijkje in Laak

Ontdek de verborgen verhalen en bijzondere plekken van Laak. Stadsgids Gonda neemt je letterlijk mee op ontdekkingsreis met een vertelling en rondwandelingen! Ze vertelt  elementen uit de roerige geschiedenis en geeft een blik in de toekomst. Zo zie je je eigen wijk ineens met heel andere ogen en bezoeken we tevens een aantal voorbeeldbewoners. Geheel verzorgd vertrekken we om 11.00, 13.30 en om 15.00 uur.
Energieke MatchMarkt
Van lokaal verbouwde groente tot aanbiedingen voor groene energie in en om je huis, VVE, straat of gehele wijk, van 13.00-17.00 uur word je vermaakt bij de MatchMarkt! Lokale ondernemers, van (middel) grote bedrijven tot eenpersoons initiatieven ontzorgen en bieden korting aan onder het genot van een hapje en drankje. Wil je zelf een tafel en/of presenteren? Email ons!
Gluren bij je groene buren
Door de vorige editie van de Energieke MatchMarkt zijn 6 huiseigenaren gestart als voorbeeldbewoner in Laak. In deze huizen is de afgelopen maanden hard gewerkt om ze zo duurzaam mogelijk te maken. Bewonder nu zelf de resultaten! Tussen 14.00-16.00 uur houden ze hier open huis: Schimmelweg 381, Rodenbachstraat 72, Goeverneurlaan 152, Allard Piersonlaan 273, Miquelstraat 149 en Broekslootkade 124. Meld je aan en ontvang de details.
Programma
Bij Paviljoen Kobus, Trekweg 121:
10.30-11.00 Ontvangst met koffie, muziek en lekkers
11.00-12.00 Gonda Buursma verhaalt over het verleden, heden en toekomst van Laak
Bij Coöperatief Eigenwijzer, Ketelstraat 21-23:
13.00-17.00 Energieke MatchMarkt met heerlijke catering
13.30-15.00 Rondwandeling met stadsgids Gonda door Laak
15.00-16.30 Rondwandeling met stadsgids Gonda door Laak
17.00-18.00 Slotborrel


14.00-16.00 Openhuis voorbeeldwoningen in Laak
 
Aanmelden
Dankzij Gemeente Den Haag is het gehele programma gratis! Meld je vooraf aan en win 1 van de 40 energiescans ter waarde van € 105,-! Een specialist scant je hele huis op besparings-mogelijkheden. Goed voor het milieu én goed voor je portemonnee.
Wil je een persbericht, posters, het speciale krantje ontvangen of, nog beter, uitdelen? Email ons, dan bezorgen we ze persoonlijk.

zaterdag, mei 17, 2014


Lees hier verder!

Spoorwijzer voorzomer 2014

 à lees hier


dinsdag, mei 13, 2014


Lees hier verder!

De Oogst in Spoorwijk

zie ook: Start project Oogst zaterdag 3 mei 2014 !

De Oogst in Spoorwijk
Oogst is een samenwerkingsproject van onder andere het Laaktheater en de hobbytuinen en gaat meerdere jaren duren.

Aan de Schimmelweg in Spoorwijk, op de stadsgrens van Den Haag en Rijswijk ligt een unieke volkstuin. De tuinders hebben gezamenlijk een idyllisch plekje gecreëerd dat met liefde en aandacht bewerkt wordt. Veel van de tuinders zijn eerste generatie immigranten. Mensen met een verhaal, met levenservaring, met dromen voor hun kinderen en met een tuin. Hun verhalen dienen als basis voor een theatrale wandeling door de volkstuin. Aan het eind van de voorstelling verzamelt het publiek zich onder de bomen. Om samen te genieten van een maaltijd, zelf geplukt, geoogst, gewassen, gekneed en gebakken.

Oogst start met een theatervoorstelling in september 2014 waar acteurs en tuinders, verspreid door de hobbytuinen verhalen vertellen en met het publiek de tuinen ingaan om te oogsten en te eten.



Op  3 mei was er reeds een speciale BBQ voor de tuinders en omwonende om contact te maken met elkaar.

Het bestuur van de hobbytuinen heeft namelijk het gevoel dat er meer kan met de tuinen, dat de rol in de wijk en de betekenis voor bewoners vergroot kan worden. Graag gaan we daarover met u in gesprek.

Ze zoeken denkers en doeners. Dus enerzijds mensen die mee willen denken over de inhoud van de voorstelling, de communicatie en het vervolg. En anderzijds mensen die mee willen doen voor en tijdens de voorstellingreeks als timmermens, kassamens, kok, tuinhulp, publieksbegeleider, breister/breier, hoofd vuurkorf, dichter, muzikant, componist etc. etc. etc.

De data van de voorstelling zijn:
Generale repetitie:
Woensdag 10 september:               18.00 uur. We gaan eerste gezamenlijk eten  (kan de kookploeg ook oefenen) en dan gaan we doorlopen (oftewel door de tuin lopen), waarbij we elkaars publiek zijn.
Vrijdag 12 september:                    Première Oogst. Aanwezig 16.00 uur, start voorstelling 18.00 uur
Zondag 14 september:                   Voorstelling. Aanwezig 14.00 uur, start voorstelling 16.00 uur
Vrijdag 19 september :                   Voorstelling. Aanwezig 16.00 uur, start voorstelling 18.00 uur
Zondag 21 september:                   Voorstelling. Aanwezig 14.00 uur, start voorstelling 18.00 uur
Vrijdag 26 september:                    Voorstelling. Aanwezig 16.00 uur, start voorstelling 18.00 uur
Zondag 28 september:                   Voorstelling. Aanwezig 14.00 uur, start voorstelling 16.00 uur
Vrijdag 3 oktober:                          Voorstelling. Aanwezig 16.00 uur, start voorstelling 18.00 uur
Zondag 5 oktober:                          Laatste voorstelling: Aanwezig 14.00 uur, start voorstelling 16.00 uur.

Onderdeel van de voorstelling is dat het publiek eten krijgt/maakt. Gedeeltelijk uit het moestuintje van vormgeefster Ida van Esch, gedeeltelijk uit de winkel. Vrijwilligers en spelers krijgen voor (op vrijdag)  of na  (op zondag) de voorstelling ook een maaltijd.

Op dinsdagavond 27 mei, 19.00 – 20.00 uur komen ze bij elkaar in Laaktheater aan de Ferrandweg 4t.  
Er word dan meer verteld over Oogst, zodat jullie je er een betere voorstelling van kunnen maken.
In verband met de voorbereidingen is het nodig dat u zich aanmeldt. Dit kan door te bellen met 070-3933348 of door een mail te sturen naar info@laaktheater.nl

We hopen jullie te zien op de 27ste mei in het  Laaktheater!
Met vriendelijke groet,

Mieke de Wit - Directeur Laaktheater

maandag, mei 12, 2014


Lees hier verder!

Voortgang kavelwoningen Beetsstraat per 06.05.2014

zie ook: Voortgang kavelwoningen Beetsstraat per 20.04.2014...







zaterdag, mei 10, 2014


Lees hier verder!

Interview met bewoners in Spoorwijk


Ik zal me eerst even voorstellen; mijn naam is Jasper de Jong, student aan de Universiteit Utrecht en stagiair bij de gemeente Den Haag. Voor mijn afstuderen doe ik, in opdracht van de gemeente, een onderzoek naar de gevolgen van herstructurering in Den Haag. Ik heb hierbij gekozen voor Spoorwijk als onderzoeksgebied. Deze keuze komt voort uit het feit dat de herstructurering in Spoorwijk al een tijdje is afgerond waardoor de meeste bewoners ondertussen (hopelijk) redelijk gewend zijn aan de 'nieuwe' wijk.

Mijn onderzoek richt zich op de manier waarop de verschillende bewoners in Spoorwijk met elkaar omgaan en wat voor contact zij met elkaar hebben. Met verschillende bewoners bedoel ik hierbij bijvoorbeeld; bewoners die in de nieuwbouw of oudbouw wonen en bijvoorbeeld bewoners die in de sociale huurwoningen wonen of die in koopwoningen wonen. Naar mijn mening wordt er namelijk te snel verkondigd dat bewoners in een wijk, na herstructurering, niet met elkaar omgaan en dat dit negatief zou zijn. Het lijkt mij dan ook leuk om de bewoners zelf eens aan het woord te laten om er achter te komen hoe zij dit zien en hoe de bewoners dit ervaren.

Voor mijn onderzoek ben ik op zoek naar ongeveer 20-25 bewoners in Spoorwijk die ik zou kunnen interviewen. Ik heb er bewust voor gekozen om bewoners te interviewen zodat ik ook echt kan hun mening en ervaringen kan vragen. Een enquête schiet hiervoor namelijk te kort. 

Nu is het natuurlijk nogal wat om zomaar mensen op straat te vragen of ze een uurtje met mij zouden willen praten. Toch vraag ik u om te reageren en contact op te nemen met mij.

zie de uitnodiging: --->>> 

Met vriendelijke groet,

Jasper de Jong
0631004110

maandag, mei 05, 2014


Lees hier verder!

Terugblijk Dodenherdenking 04.05.2014

zie ook: Dodenherdenking 04.05.2014








Vrijheid geef je door

4 mei 2014 - toespraak van de Bewonersorganisatie Spoorwijk

Deze week was ik in een land dat niet trots is op haar verleden.
Een land wat grote verdeling heeft gekend.
Waar mensen niet vrij konden reizen.
Waar je ter dood veroordeeld kon worden vanwege je geloof.
Waar prikkeldraad en een muur gebouwd werden om mensen op te sluiten.
Een land niet ver hier vandaan.
En toch is het nog geen 25 jaar geleden dat die muur pas is afgebroken.

Eergisteren zag ik een programma op TV.
Over iemand die niet trots is op zijn verleden.
Die veel fouten heeft gemaakt.
Die anderen gekwetst heeft.
Die met geweld anderen een stuk vrijheid heeft afgenomen.
Hij wil nu graag beter worden, maar vindt dit nog altijd moeilijk.
De verslaving heeft hem nog altijd in zijn grip.
Hij heeft Ali B's wens nog niet kunnen vervullen.

Gisteren keek ik naar het nieuws.
Bittere berichten over een conflict niet ver hier vandaan.
Waar miljoenen mensen niet meer naar huis kunnen.
Waar je doodgeschoten wordt om je geloof.
Waar je vergast kunt worden om je overtuiging.
En nog meer bittere strijd in een Europees land.
Waar Oost en West hopeloos verdeeld zijn.
En de wapens oppakken om hun gelijk te behalen.

In een oorlog zijn geen winnaars.
Oorlog kent alleen verliezers.

Vanmiddag zag ik een groepje jongeren op straat.
Jongens die met elkaar hingen.
Bediscussieerden hun plannen.
Trapten een balletje.
Zeiden gedag tegen de voorbijgangers.
En keken eens wat de toekomst voor hun kan brengen.

Of je nu in Duitsland, in Nederland, in Syrie, in Oekraine of in Spoorwijk woont;
De vrijheid om te mogen denken wat je denkt;
Te zeggen wat je zegt;
Te gaan waar je gaat;
Zonder daarmee een ander te kwetsen;
is als een zonnestraal na een donkere wolk.

Je kunt niet winnen met geweld.
Maar je kunt wel bouwen op vertrouwen.
Vertrouwen dat je elkaar zult respecteren.
Dat je elkaar de kans geeft je te ontwikkelen.
Dat je vrij bent om te gaan waar je staat.
En dat je die vrijheid met elkaar kunt vieren.

Vandaag herdenken wij diegenen die voor onze vrijheid hebben gestreden.
Niet omdat ze wapens hebben opgepakt.
Niet omdat ze gevochten hebben.
Maar omdat ze tot het einde toe zich ingezet hebben voor onze vrijheid.

En dat is hetgene wat we hier voort moeten zetten.
Pak elkaars handen eens vast.
En bedenk je welke vrijheid jij door wilt geven.

Heb je iets moois bedacht
en geef je het door?


Marjan Wesselingh - Bewonersorganisatie Spoorwijk

Dodenherdenking 2014.
Steeds meer Nederlanders denken tijdens de dodenherdenking op 4 mei vooral aan Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Nederland denkt minder aan alle slachtoffers van oorlogen in de hele wereld. 
Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (pdf). Behalve aan de Nederlanders denken we tegenwoordig ook meer aan de niet-Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Uit het onderzoek blijkt dat 29 procent van de Nederlanders tijdens de 2 minuten stilte op 4 mei vooral denkt aan Nederlandse slachtoffers van de oorlog. Dat is meer dan een paar jaar geleden. De herdenking roept vooral gevoelens van respect en medeleven op.
Bijna acht op de tien Nederlanders herdenken op 4 mei alle slachtoffers uit de hele wereld van alle oorlogen. Dat is meer dan de afgelopen jaren. Dat komt doordat de zorgen over oorlog zijn toegenomen, oordelen de onderzoekers.
De situatie in Oekraïne draagt daar wellicht aan bij. Zorgen over oorlog waren het grootst in 2003 toen de Verenigde Staten Irak binnen vielen.

STABIEL

Het draagvlak voor zowel 4 als 5 mei is nog steeds 'groot en stabiel', blijkt uit het onderzoek. Het belang dat aan beide dagen wordt gehecht, neemt toe naarmate we ouder worden. Acht op de tien Nederlanders zien 4 mei als een dag waarop ze zich verbonden voelen met andere Nederlanders.
Het vieren van onze vrijheid op 5 mei roept bij acht op de tien Nederlanders gevoelens van respect en verdraagzaamheid op. Driekwart van de Nederlanders staat op 5 mei stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
RTVWEST 04.05.2014 DEN HAAG - Bij de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte waren zondagavond ruim 3400 belangstellenden aanwezig.
Volgens Wendy Broer van Erepeloton Waalsdorp is de herdenking rustig verlopen. 'Het weer zat mee toen de mensen langs het monument liepen. Ook overdag was het behoorlijk druk. We hebben veel bezoekers gehad', liet zij weten. Veel verzetsstrijders zijn op de Waalsdorpervlakte ter dood gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog. . Lees verder
Gerelateerde artikelen
Den HaagFM  04.05.2014 Burgemeester Jozias van Aartsen heeft zondag bloemen gelegd bij het Monument Englandspiel aan de Val Stolkweg.
Het Englandspiel was een Duitse operatie in de Tweede Wereldoorlog, waarbij een geallieerd zendernetwerk werd gebruiktn om valse informatie te sturen naar Engeland. In Nederland gedropte agenten bleken door de Duitsers te zijn opgepakt, zonder dat de Nederlandse legerleiding in Engeland dat wist. Zo kon valse informatie worden teruggestuurd. De ernst van de zaak en het grote aantal mensen dat hierbij om het leven kwam, geven de naam Englandspiel een wrange lading. ...lees meer
Den HaagFM 04.05.2014 Op verschillende plekken in Den Haag zijn zondagavond Dodenherdenkingen gehouden.
Tijdens de herdenkingen konden mensen burgers en militairen eren die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. ...lees meer
RTVWEST 04.05.2014 DEN HAAG - Mark Rutte heeft zondag in de hal van de Tweede Kamer in Den Haag een krans gelegd bij de Erelijst van Gevallenen. Hij deed dat ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.  De premier gaat zondag ook naar de herdenkingen in perscentrum Nieuwspoort in de Hofstad, de algemene begraafplaats Crooswijk in Rotterdam en naar de nationale herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam. Lees verder
DenhaagFM 04.05.2014 Premier Mark Rutte heeft zondag in de hal van de Tweede Kamer een krans gelegd bij de Erelijst van Gevallenen. Hij deed dat ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
krans bij Nieuwspoort 2
De premier ging daarna naar de herdenking in perscentrum Nieuwspoort, waar de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgebrachte journalisten worden herdacht. In Den Haag zijn dit jaar weer tientallen herdenkingen. Een overzicht staat op deze pagina. meer
Telegraaf 04.05.2014 Bij de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte waren zondagavond precies 3416 belangstellenden aanwezig. Volgens Wendy Broer van Erepeloton Waalsdorp is de herdenking rustig verlopen.
„Het weer zat mee toen de mensen langs het monument liepen. Ook overdag was het behoorlijk druk. We hebben veel bezoekers gehad”, liet zij zondagavond weten.
Trouw 04.05.2014 Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte zijn vanavond aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam. Na de plechtigheid 's avonds in De Nieuwe Kerk leggen de vorst en vorstin een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Op maandag staat Bevrijdingsdag op de agenda voor het koningspaar. De koning en koningin, prinses Beatrix en minister-president Rutte wonen 's avonds in Amsterdam de Afsluiting Nationale Viering van de Bevrijding bij, zo staat op de website van het Koninklijk Huis. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.
Trouw 04.05.2014 De nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is zondagavond zonder grote incidenten verlopen. Dat liet een woordvoerder van de politie weten. 'De Dam stond goed vol', gaf hij aan. Een exact aantal bezoekers kon de politie niet geven. Er raakte wel iemand onwel bij de herdenking.
Verwant nieuws;
Elsevier  04.05.2014 Het was om 20.00 uur 2 minuten stil in Nederland ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 1.500 plekken in het land kwamen Nederlanders bijeen om de doden te herdenken. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) hield een toespraak. 'Nog altijd houdt de Tweede Wereldoorlog ons bezig,' begon hij. 'De oorlog die maar geen gewone geschiedenis wordt, geen verleden tijd. De oorlog die ik vaak niet begreep.'
NU 04.05.2014 Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zondagavond tijdens de Nationale Dodenherdenking een krans gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.
Ook dit jaar waren weer duizenden mensen naar het centrum van de hoofdstad gekomen om de herdenking bij te wonen. Voormalig D66-politicus en schrijver Jan Terlouw hield daar eentoespraak.  Op zo'n 1500 plekken in het land kwamen mensen bijeen om de doden te herdenken.
NRC 04.05.2014 Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vanavond tijdens de Nationale Dodenherdenking een krans gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Ook dit jaar waren weer duizenden mensen naar het centrum van de hoofdstad gekomen om de herdenking bij te wonen. LEES VERDER
Lees meer
VK 04.05.2014 Ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, is Nederland vanavond om 20.00 uur 2 minuten stil geweest. Op zo'n 1500 plekken in het land kwamen mensen bijeen om de doden te herdenken.
Mijn moeder zat elk jaar na de dodenherdenking hard te huilen, mijn vader ging stil schoffelen in de tuin. Dat begreep ik niet, zó lang na de oorlog en nog zó van slag.
Op de Dam in Amsterdam waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de nationale dodenherdenking. Even voor 20.00 uur legde het koninklijk paar een krans bij het Nationaal Monument. Ook onder anderen de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de commandant der strijdkrachten en de Amsterdamse burgemeester, Eberhard van der Laan, legden een krans.
Telegraaf 04.05.2014  Tijdens een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam hebben zondagavond zo'n 1700 overlevenden, nabestaanden en andere betrokkenen de oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte waren hierbij aanwezig.
Gerelateerde artikelen;
Telegraaf 04.05.2014  Zo'n 2000 mensen hebben in Rhenen de dodenherdenking op de Grebbeberg bijgewoond. Dat was minder dan voorgaande jaren, zo liet een woordvoerder weten. Volgens hem kwam dat omdat het zondag was.
Trouw 04.05.2014 Een Rotterdammer is aangehouden omdat hij een Hitlergroet bracht naar een passerende herdenkingsstoet. Hij werd vanavond in zijn huis aangehouden, zo liet de politie weten.
Telegraaf 04.05.2014  Een Rotterdammer is aangehouden omdat hij een Hitlergroet bracht naar een passerende herdenkingsstoet. Hij werd zondagavond in zijn huis aangehouden, zo liet de politie weten.
Telegraaf 04.05.2014  Ajax-coach Frank de Boer en zijn tweelingbroer Ronald hebben zondag in Amsterdam namens Ajax een krans gelegd bij de jaarlijkse Sportherdenking in het Olympisch Stadion. Tijdens de herdenking worden de sporters herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Ajax is mede-organisator van de plechtigheid.
NU 04.05.2014 De broederschap in Nederland en de wereld staat onder druk. Mensen geven vooral om zichzelf en te weinig om de ander, zei schrijver Jan Terlouw zondag tijdens zijn 4 meivoordracht in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. "Mij lijkt dat 69 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog broederschap meer onder druk staat dan vrijheid en gelijkheid", aldus de oud-politicus en auteur van de bestseller Oorlogswinter.
Telegraaf 04.05.2014 We moeten stil blijven staan bij de Tweede Wereldoorlog. Ook voor latere generaties vallen morele lessen te trekken uit de oorlog. Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zondag tijdens de dodenherdenking op het ereveld Loenen.
„Ook voor ons, de generatie na de oorlog, is die oorlogservaring een deel van ons leven. En wij geven die morele lessen weer door aan onze kinderen. Daarmee blijft die oorlog gedenkwaardig.” Ook in zijn eigen opvoeding was de Tweede Wereldoorlog „altijd de maat van goed en kwaad”.
VK 04.05.2014 We moeten stil blijven staan bij de Tweede Wereldoorlog. Ook voor latere generaties vallen morele lessen te trekken uit de oorlog. Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) tijdens de dodenherdenking op het ereveld Loenen.
Trouw 04.05.2014 We moeten stil blijven staan bij de Tweede Wereldoorlog. Ook voor latere generaties vallen morele lessen te trekken uit de oorlog. Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zondag tijdens de dodenherdenking op het ereveld Loenen.
NRC 04.05.2014 Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk vindt dat op 4 mei niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog moeten worden herdacht, maar ook die van de oorlogen en militaire missies daarna. Dat zei hij vanmiddag bij de dodenherdenking op het ereveld in Loenen, schrijft persbureau Novum.  LEES VERDER
Telegraaf 04.05.2014  „Mensen zijn niet geschapen voor oorlog. Mensen zijn geschapen voor vrede.” Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag in zijn herdenkingstoespraak bij het Koopvaardijmonument in Rotterdam. Daar werd de dood van 3300 opvarenden van de koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht.
NU 04.05.2014 "Mensen zijn niet geschapen voor oorlog. Mensen zijn geschapen voor vrede." Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag in zijn herdenkingstoespraak bij het Koopvaardijmonument in Rotterdam.  Daar wordt de dood van 3.300 opvarenden van de koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht.
Telegraaf 04.05.2014 Nienke Woltmeijer (18) heeft met haar gedicht de finale gewonnen van het project Dichter bij 4 mei. Ze las haar gedicht zondagavond voor tijdens de Nationale Herdenking, op de Dam in Amsterdam. Hieronder volgt de integrale tekst.
NU 04.05.2014 ''De stille getuige. De boom aan de rails. Omringd door prikkeldraad. Torende boven het wachtershuisje. Geworteld in grond van ellende. De boom hoorde de doffe knallen. Rook de mist van angst. Zag een uitzichtloze weg. Wanhoopte een eindeloze strijd.
Telegraaf 04.05.2014 Het eeuwigbrandende bevrijdingsvuur in Wageningen gaat de wereld over. Veteranen uit Groot-Brittannië halen het vuur op 5 mei in Wageningen op om het op hun eigen Bevrijdingsdag op 8 mei in hun eigen land aan te steken. In Portsmouth ontstak generaal Bernard Montgomery in 1948 het eerste bevrijdingsvuur, dat vervolgens naar de kust van Normandië werd gebracht. In Normandië begon in 1944 de geallieerde opmars, die in 1945 tot de bevrijding van Europa leidde.
Telegraaf 04.05.2014 Steeds meer bedrijven en organisaties ondersteunen de campagne van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om de 2 minuten stilte op 4 mei om 20.00 uur in ere te houden. Niet alleen de Nederlandse Spoorwegen en Rijkswaterstaat roepen mensen die onderweg zijn daartoe op, ook op het internet is in toenemende mate aandacht voor de stilte tijdens de dodenherdenking.
RTVWEST 04.05.2014 DEN HAAG - Steeds meer organisaties en bedrijven ondersteunen de campagne van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om de 2 minuten stilte op 4 mei om 20.00 uur in ere te houden. Kijk hier voor het overzicht van herdenkingen bij u in de buurt.  Lees verder
Gerelateerde artikelen;
NU 04.05.2014 Steeds meer bedrijven en organisaties ondersteunen de campagne van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om de twee minuten stilte op 4 mei om 20.00 uur in ere te houden.
Niet alleen de Nederlandse Spoorwegen en Rijkswaterstaat roepen mensen die onderweg zijn daartoe op, ook op het internet is in toenemende mate aandacht voor de stilte tijdens de dodenherdenking.
Gerelateerde artikelen;
Lees meer over: 4 mei Dodenherdenking
Telegraaf 04.05.2014  In bijna alle gemeenten in Nederland worden zondag 4 mei om 20.00 uur de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht. Een aantal gemeenten deed dat omwille van de zondagsrust al op zaterdag 3 mei.